Krachtige uitstraling, markant en robuust

Het fraaie woongebouw is ontworpen door de Alkmaarse architect Rob de Vries. De Vries: ‘De Westfriese Poort staat met de voet op het Oudorperdijkje, een rijksmonument dat onderdeel is van de Westfriese Omringdijk. Vroeger liep West-Friesland tot aan deze dijk. Hier was dus daadwerkelijk de poort naar West- Friesland. Dat is waarom we gekozen hebben voor markante en robuust. Het gebouw varieert in hoogte met een hoogste punt van vijf woonlagen op de hoek. Ieder deel van het gebouw krijgt andere gevelaccenten met verrassende effecten. Het wordt een woongebouw met een krachtige uitstraling die bijdraagt aan de identiteit van Alkmaar.’

Gevoel van moderne pakhuizen

‘Aan de andere kant wil je ook niet historiserend vormgeven, dus exact in de stijl van vroeger. Daarom hebben we gekozen voor een moderne, abstracte architectuur met een strakke dak- en raamopbouw. Ieder deel van het woongebouw krijgt andere gevelaccenten met verrassende effecten. Op straatniveau krijgen enkele woningen trappen naar de voordeur analoog aan de Amsterdamse grachtenpanden; een dynamisch element dat de parkeergarage maskeert en het gevoel van moderne pakhuizen versterkt. De balkonbalustrade is transparant, maar toch privé. Ze verkrijgen een kunstzinnige uitstraling door een uitvergroting van de vingerafdruk van mijn duim.’ Lachend: ‘De handtekening van de kunstenaar. Het wordt een woongebouw met een krachtige uitstraling die bijdraagt aan de identiteit van Alkmaar.’

Moderne pakhuizen

Van alle gemakken voorzien

U komt het mooie woongebouw binnen in een fraaie entree, waar trappenhuis en lift samenkomen. De lift brengt u van de hoogste etages tot in de parkeergarage onder het gebouw. Er zijn 40 parkeerplaatsen, 25 reguliere en nog eens 15 in een ingenieus parkeerliftsysteem. Alle bewoners hebben een eigen parkeerplaats. Ook zijn hier de bergingen gesitueerd, net als op de binnentuin. Uw fiets, scooter of scootmobiel stalt u in de berging.

Veel groen

Lekker genieten van het mooie uitzicht, van de reuring op het kanaal of de rust op de dijk. De woningen hebben fraaie buitenruimtes, op het westen of het zuiden. De woningen op de bovenste verdieping hebben ook een prettig dakterras met uitzicht naar alle kanten.

Tussen de woningen is een mooie, rustige buitenruimte voor een gezamenlijke binnentuin. Lekker een beetje schoffelen, op een bankje bijpraten met de buren of een boek lezen in de zon. Houdt u van een paar fruitbomen in een grasveld, wandelpaden in een rotsachtige tuin of een kleurrijke bloemenweide voor vlinders en bijen? Samen met uw buren bepaalt u hoe de binnentuin er uit komt te zien.

Fijn wonen in alkmaar